Iedereen Genkt: iedereen is hier hartelijk welkom

Wim Dries is sinds 18 december 2009 burgemeester van de stad Genk. Hij werkte lange tijd in een leidinggevende positie voor DAF en gaf ook een tijdje les. Hij zetelt in de gemeenteraad voor CD&V sinds 1995 en is inmiddels de tiende burgemeester van de stad Genk. Naar aanleiding van de heropening van het vernieuwde La Posta had dit magazine een gesprek met hem.

Genk staat bekend als een multiculturele stad. In welke mate onderscheidt Genk zich van andere Limburgse en Vlaamse steden?

Wim Dries: Genk is zonder twijfel een multiculturele stad. Het mag zelfs nog scherper. We zijn een stad van super-diversiteit. Liefst 56,2% van alle Genkenaren is van een andere origine. En in de toekomst zal deze super-diversiteit nog groeien. Van de 0- tot 5-jarigen is 72,6% van een andere afkomst. Al die gemeenschappen geven Genk kleur. De Vlaamse, Italiaanse, Poolse, Turkse, Marokkaanse, Spaanse, Griekse… Ze maken Genk uniek. En ik beschouw het als een troef, als een enorme rijkdom. Deze diversiteit komt natuurlijk voort uit het mijnverleden. Buitenlandse gastarbeiders hebben zich hier gevestigd en zijn hier gebleven. In de mijn was iedereen zwart. Vanuit dit perspectief bouwen we iedere dag aan de Genkse samenleving. Iedereen is gelijk en iedereen verdient een plek in onze stad. Daar heeft gender, afkomst, leeftijd geen invloed op. De baseline van Genk is niet voor niets Iedereen Genkt. Hier is iedereen welkom en samen maken we de stad.

Genk verwierf ook naar buiten uit en tot over de provinciegrenzen bekendheid. Wat zijn de sterke punten van de stad?

Diversiteit is een grote troef in Genk. Daarnaast durven we te innoveren op de fundamenten van de toekomst. Het mijnverleden heeft grote rijkdom gebracht aan de regio. Niet enkel financieel maar ook maatschappelijk. Daarom ontwikkelen we de drie oude mijnterreinen tot mooie sites met een hedendaagse invulling. We laten dat prachtig industrieel erfgoed niet verloren gaan.

Op de mijnterreinen van Winterslag, vestigden we C-mine. Deze site is ontwikkeld op vier pijlers. De eerste is artistieke creatie en presentatie. O.a. het cultureel centrum valt hieronder. De tweede pijler is het onderwijs. Op de site is de LUCA School of Arts gevestigd. Hier komt het hoger kunstonderwijs aan bod. Verder is de site ontwikkeld rond creatieve economie. C-mine Crib is een incubator waar heel wat kleine ondernemingen met een creatieve inslag gevestigd zijn. En tenslotte is er nog de pijler creatieve recreatie, waar bijvoorbeeld de bioscoop en C-mine Expeditie onder vallen.

Op dat creatief-recreatief vlak valt ook veel te beleven?

C-mine huisvest op regelmatige basis toptentoonstellingen. In 2015 installeerde Gijs Van Vaerenbergh er het Labyrint, een metalen doolhof waar je in kan verdwalen. Vorig jaar streek de internationale graphic scene neer tijdens de grafische kunst- en designexpo WOW/Writings on Walls. En op dit moment loopt op C-mine de prachtige expo The World of Charles and Ray Eames.

Op de oude site van de mijn van Waterschei is momenteel het Thor Park in volle ontwikkeling. Hier staan hernieuwbare energie en technologie centraal. Het project bestaat uit vijf zones: een wetenschapspark, een business- en activiteiten-center, een hoogwaardig bedrijvenpark, een technologie- en talentcampus en een stedelijk park, met prachtige natuur, gezellige picknickplekken en mooie wandelpaden.

De derde steenkoolmijn, gelegen in Zwartberg, sloot al in 1966. Vandaag blijft er niet meer veel over van de oude gebouwen. In mei 1970 opende op een klein gedeelte van het gebied de Zoo van Zwartberg. Deze dierentuin bleef open tot 1998. Het is op deze terreinen dat stad Genk en Koen Vanmechelen de handen in elkaar slaan om La Biomista te realiseren. La Biomista betekent gemengd leven. Het is een uniek artistiek-toeristisch project. In het gebouw, ontworpen door Mario Botta, brengt Koen Vanmechelen zijn atelier onder. Hij zal er kunst maken en kunst tentoonstellen. De oude directeursvilla wordt gerestaureerd. Hier brengen we de OpUnDi in onder, de Open University of Diversity, waar Koen Vanmechelen de bezieler van is. Tenslotte zal in 2018 het aanliggende dierenpark openen.

 

 

Racing Genk is een gereputeerde voetbalploeg. Bent u voetbalfan en wat denkt u over het huidige seizoen van Racing Genk?

Uiteraard ben ik supporter van KRC Genk. Een echte Genkie, zoals ze hier zeggen. Het mooie aan voetbal is dat het mensen verbindt. Als KRC Genk speelt, staat iedereen op één lijn, achter de club. In principe ga ik iedere thuiswedstrijd van onze club kijken. Hier kan natuurlijk altijd iets tussenkomen. Die fantastische uitwedstijd tegen Gent heb ik vanuit de auto moeten volgen. Ik kwam terug van een overleg in Brussel en geraakte onmogelijk op tijd voor de televisie of in de Ghelamco Arena. Maar of ik er nu bij ben of niet, supporteren doe ik iedere wedstrijd.’

Ook toeristisch heeft Genk veel troeven te bieden?

Begin jaren 1900 trokken tal van kunstenaars naar Genk om prachtige landschapsschilderijen te maken. Emile Van Doren is misschien een naam die bekend in de oren klinkt. Die mooie natuur is er nog steeds. Kattevennen is één van de vijf toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Naast Genk strekt het park zich uit over As, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. De ambities voor het park zijn groot. We willen het twee keer zo groot, twee keer zo sterk en twee keer zo mooi maken. Het is alleszins een zalige plek om een frisse neus op te halen.

Ik vertelde al over het stedelijk park op Thor Park, met aansluitend de Klaverberg, de terril van Waterschei. Als je deze berg beklimt, heb je een prachtig uitzicht over de regio. Dan pas zie je hoe groen Genk is. We zijn de groenste centrumstad van Vlaanderen.

Vlakbij het stadion van KRC Genk ligt Opglabbekerzavel. Niet het meest bezochte, maar wel één van de mooiste plekken in Genk. Een robuust heidelandschap dat in augustus prachtig in bloei staat.

Naast waardevolle natuur zijn zeker de drie mijnsites het bezoeken waard. Op C-mine kan je bijvoorbeeld de C-mine Expeditie bezoeken. Hier brengen we het mijnverleden tot leven. Het is geen museum, maar een ervaring. Ook in Bokrijk keer je terug in de tijd. Het provinciaal domein staat bekend om zijn historische huizen. Het openluchtmuseum, de ambachten en de grote speeltuin zijn de ideale ingrediënten voor een leuke uitstap.

De Vennestraat is een begrip tot ver buiten Genk?

In Genk zie je niet enkel diversiteit, je proeft ze ook. Genk is ook een multiculinaire stad. De Vennestraat is hier een mooi voorbeeld van. Dit is de straat van de zintuigen. Hier kan je je ogen, oren, neus en smaakpapillen de kost geven. Je vindt er horecazaken, gespecialiseerde winkeltjes en galerijtjes in alle maten en vormen, in alle soorten, van allerlei aard. Het is een nostalgische winkelstraat in een dynamische omgeving, waar je kan dromen over de tijd dat iedereen zwart was. De Vennestraat nodigt je uit om de Genkse multiculturaliteit ten volle te beleven. De typische Belgische kroeg opent er ’s morgens zijn deuren, vlak naast een Turks of Marokkaans café. De Italiaanse schoenmaker drinkt er zijn koffie in een eetcafé dat Italië ademt. Op de wekelijkse versmarkt kan je genieten van de meest uiteenlopende verse producten. En zelfs design krijgt er een kans. Tijdens Vollebak Vennestraat is het hier trouwens over de koppen lopen.

 

Er is ook een ruim evenementen programma?

Tijdens de 1-meiviering vindt in Genk de O-Parade plaats. Een prachtige stoet met straatartiesten, mooie praalwagens en natuurlijk onze 1-mei-koningin. Vanuit heel Limburg zakken mensen af naar het centrum om te genieten van dit schouwspel. In die periode staat ook altijd de kermis opgesteld op de Dieplaan en de Jaarbeurslaan. Bij mooi weer is het op 1 mei gezellig druk. Zeker aan te raden om dan eens halt te houden in onze stad.

En in het laatste weekend van juni organiseren we Genk on Stage. Dit stadsfestival slaagt er steevast in een grote internationale affiche samen te stellen, op maat van de Genkenaren. In 2013 hebben we het stadsplein zelfs moeten afsluiten tijdens het optreden van Umberto Tozzi. Het plein stond overladen vol. Wat wil je ook, met zo’n grote Italiaanse gemeenschap. Tijdens het festival wordt ook jong, lokaal talent niet uit het oog verloren. Op Factor J, een van de vele podia, krijgt jeugd een kans. Zo proberen we ambitieuze jonge Genkenaren een duwtje in de rug te geven. Check dus zeker de affiche van Genk on Stage 2017. Eén naam werd al gelost. Milow sluit dit jaar af op de Main Stage.

Andere initiatieven zijn Iedereen Donderdagt en Vollebak Vennestraat. Op beide evenementen kan je heerlijk slowtimen. Iedereen Donderdagt vindt iedere eerste donderdag van de maand plaats in het centrum. Horecazaken, winkeluitbaters en verenigingen baten standjes uit en voorzien hapjes en drankjes. Het brengt steeds veel volk op de been, zeker bij mooi weer. Vollebak Vennestraat, dat is 4 zaterdagen in augustus en september volle bak genieten.

 

La Posta is een Italiaans restaurant. Eet u wel eens graag Italiaans?

Natuurlijk eet ik graag Italiaans. Genk heeft heel wat goede Italiaanse restaurants, waar La Posta er zeker één van is. De Italiaanse gemeenschap is hier goed georganiseerd. Vanuit verschillende Italiaanse verenigingen worden op regelmatige basis eetfeesten gehouden. Ik probeer hier altijd langs te gaan. Vaak bieden ze me dan wat lekkers aan. En als ik echt een gerecht moet kiezen, dan ga ik voor ossobuco, gevulde canneloni’s of andere pasta’s. Altijd lekker!

Genk verleent zijn medewerking aan dit nieuwe magazine.

Ondernemerschap wordt in Genk gewaardeerd en ondersteund. Wanneer een onderneming zich op nieuwe terreinen begeeft, wordt dit met veel enthousiasme onthaald. Het magazine is een bundeling van mooie beelden en verhalen. Wie weet geeft het anderen inspiratie en vloeien er nieuwe initiatieven uit voort.

Dank U voor dit gesprek.

 

Guido Elias
interview & tekst

Stad Genk
foto’s

www.genk.be

Nieuwsbrief
Ontvangen? [mailpoet_form id="1"]

Recente Artikels