“Ik ben gelukkig als klanten mijn pizza’s lekker vinden”

Rocco Cagliosto, de pizzaiolo van La Posta, werd een tijdje geleden Benelux-kampioen pizza’s bereiden en neemt binnenkort zelfs deel aan het wereldkampioenschap in het Italiaanse Parma. Tussenin werd één van zijn recepten opgenomen in een prestigieus kookboek.

Redenen genoeg voor een gesprek!

 

Je bent een Italiaanse Belg Rocco, uit welke Italiaanse regio ben je oorspronkelijk afkomstig?

Rocco Cagliostro: Mijn papa komt uit Reggio Calabria (Calabrië), in Zuid-Italië, een streek die me nauw aan het hart ligt omwille van de levensstijl aldaar. Iedereen die me beter kent, weet dat mijn hart voor een deel in Calabrië ligt.

Koken zit je in het bloed. Je opa had een restaurant, waar jij leerde koken; je oom en je broer hebben er ook een?

In mijn familie kookt iedereen graag. We houden ervan typische Italiaanse gerechten klaar te maken. En, daar horen uiteraard heerlijke pizza’s bij! Toch heb ik daar niet voor gestudeerd. Ik heb een diploma van schrijnwerker, maar wist al vroeg dat ik dat beroep nooit zou uitoefenen. Ik droomde er altijd al van om pizzabakker te worden.

De naam Rocco dank je die aan die andere Rocco (Granata)?

Ik dank mijn naam aan mijn lieve nonno (opa), die er helaas niet meer is. De kleinkinderen kregen vroeger de naam van hun grootouders, ik dus van mijn opa Rocco. Rocco is een typische Calabrese naam, mogelijk heeft Rocco Granata die ook van zijn opa gekregen. Ik ben heel fier op mijn naam, mijn opa betekende erg veel voor mij, hij was mijn tweede papa en de familie zegt dat ik erg op hem lijk!

Vanwaar de passie voor het pizzabakken?

Tijdens mijn studies werkte ik elk weekend bij opa in het restaurant. Daar maakte ik voor het eerst kennis met het pizzabakken. Maar het begon pas écht te kriebelen toen ik na mijn studie in Maasmechelen mocht gaan werken. Mijn neven Vincenzo en Mosè werkten er bij Cellini en brachten me de kneepjes van het vak bij. Ik heb alles aan hen te danken. Dankzij Vincenzo werk ik nu heel georganiseerd en goed voorbereid en dankzij Mosè kan ik de pizza’s juist garneren. Ze leerden mij ook de manier van het deeg draaien, die is ook uniek. Vandaag werk ik met een eigen recept dat ontstond door vaak te experimenteren. Het is vooral belangrijk gepassioneerd te zijn door wat je doet.

Je werd Benelux-kampioen en neemt binnenkort in Parma deel aan het wereldkampioenschap?

Ik werd Benelux-kampioen in Brussel met een unieke pizza bestaande uit vier verschillende smaken, met midden in de pizza een opening gevuld met een lekker voorgerecht. Dat was een nooit eerder gezien concept. Ik werd die dag ook uitgeroepen tot ‘5de Beste Pizzabakker in Europa’ en was uiteraard erg blij met deze titels. Ik draag ze op aan nonno en weet dat hij fier op mij zou zijn.

Voor het wereldkampioenschap schat ik mijn kansen kleiner in. Het wordt aartsmoeilijk om aan de top te eindigen. Er zullen rond de 700 pizzabakkers zijn en ik mag al fier zijn, als ik in de top 50 eindig. Maar ik ga er voor, wil mijn talent tonen en strijden voor een topplaats in de categorie ‘pizza classica’.

Je kreeg ook een plaatsje in het uniek receptenboek Ricettario, waarin de beste twaalf pizzabakkers een recept mocht plaatsen. Jij koos voor de ‘pizza chef’.

Die ‘pizza chef’ is uniek omdat er zowel koude als warme ingrediënten worden gebruikt. Hij wordt in enveloppevorm gekneed en dan in vier stukken gesneden. In het midden van het bord liggen groenten en vleesbeleg. Ik belandde in de Ricettario – de Bijbel van de pizza’s – omdat mijn recept op de site veel stemmen kreeg. Ik droom ervan een eigen editie met gepersonaliseerde pizza’s te publiceren.

Welke pizza geniet jouw voorkeur en welke wijntjes raad je aan om bij pizza te drinken?

Mijn lievelingspizza is de Pizza Spianata Calabra, omwille van de zeer pikante salami uit Calabrië, bereid met Calabrese topingrediënten. Ik moet je wel ontgoochelen (lacht), ik ben geen wijndrinker, drink zelden alcohol en ken er niets van. Gelukkig kent mijn werkgever Fabio er alles van en kan hij de klanten goede raad geven.

Wat is je Italiaans lievelingseten en je lievelingsbestemming?

Dat is pasta cu sucu of in het Nederlands vertaald pasta met tomatensaus. Als klein kind was ik er al verzot op en dat is altijd zo gebleven. Mijn kinderen eten dat ook heel graag. Zo papa, zo kindjes. Uiteraard blijft Calabrië op de eerste plaats staan als reisbestemming, dat is als thuiskomen.

Toekomstplannen?

Ik droom ervan ambassadeur te worden van bloemfabrikant ‘Le 5 stagioni’. Verder wil ik meer vrije tijd maken voor mijn familie. Dankzij mijn familie, vrouw en kinderen ben ik zo ver geraakt. Ik heb een supervrouw die mij steunt en die mij de kansen geeft mijn dromen waar te maken.

Misschien heeft La Posta heel binnenkort een wereldkampioen in huis?

Ik zou natuurlijk graag die titel dragen, maar zoals ik al zei, ik zou al heel blij zijn met een plaatsje in de top 50. De ervaring die je in zo’n wedstrijd opdoet telt, de titel is de bonus. Ik hoop dat ik de klanten kan laten meegenieten van die ervaring. Ik word gelukkig wanneer ik van de klanten te horen krijg dat de pizza heel lekker was. Daar haal ik persoonlijk de grootste voldoening uit.

Bedankt Rocco en veel succes!

 

Guido Elias
interview & tekst

Fabio Di Biase
foto’s

www.fabiodibiase.be

Nieuwsbrief
Ontvangen? [mailpoet_form id="1"]

Recente Artikels