Het interieurarchitectenbureau Okyo werd opgericht door zaakvoerder Jochen Magyar in 2009. Het bureau, dat inmiddels heel wat aanzien verwierf, is gevestigd in Beringen. Zo tekende Okyo ook voor de inrichting van La Posta en Casa Paglia.

Een gesprek met zaakvoerder Jochen Magyar.

Waarom bent u binnenhuisarchitect geworden? Vanwaar die passie voor dit vak?

Jochen Magyar: Eigenlijk was ik al van op jonge leeftijd veel creatief bezig. Mijn vader was directielid bij de designradiatorfabrikant Vasco, die samenwerkt met onder meer Studio Segers, het ontwerpbureau dat ook gekend is van Tribu en Indera. Binnenshuis werd er dikwijls gesproken over kunst en design. Mijn moeder zat ook in een kunstgroep. Op vrijdag mocht ik soms met haar mee naar het atelier, waar ik mijn creativiteit kwijt kon. Boetseren, aquarellen schilderen en tekenen. Het boeide me allemaal. Het is dus niet zo ongewoon dat ik ‘Artistieke Opleiding’ ben gaan volgen in de kunstschool van Genk. Daarbij volgde ik nog een specialisatiejaar ‘Ruimtelijke Vormgeving’. Nadien koos ik voor ‘Interieurvormgeving’ in de School Of Arts-Sint Lucas en ‘De Kandidatuur in de Architectuur’ te Brussel.

Aan welke vereisten moet een goede binnenhuis-architect voldoen?

Ik vind het belangrijk dat een ontwerper een eigen ontwerphouding heeft. Hij moet analytisch kunnen denken en problemen oplossen. Een voorbeeld van ontwerpers die mij nog steeds verwonderen zijn bijvoorbeeld de Genkse ontwerper Michael Verheyden, die mijn docent was aan het Sint-Lucas, Casimir uit Heusden-Zolder (waarbij ik trouwens stage liep) en ook Pieter Stockmans. Deze ontwerpers doen strikt hun eigen ding. Het is indrukwekkend om te zien hoe secuur en getrouw ze omgaan met het materiaal waarmee ze werken. In hun realisaties zie ik niet enkel een ontwerp, maar eerder een levensstijl én passie. Een ontwerp kan niet altijd voor iedereen even mooi zijn. Mooi is relatief en persoonlijk. Een ontwerp moet goed zijn. Elke lijn die op papier staat mag er niet ‘zomaar’ staan. Ze moet getekend worden met een bepaalde reden. Een goed ontwerp moet voor mij ook een bepaalde emotie kunnen opwekken, net zoals dat bij een kunstwerk het geval is.

Is er een onderscheid tussen een interieurontwerp van een gezin bv. en een commercieel project?

Een interieurontwerp dient voor mij steeds uniek te zijn, waarbij de mens centraal staat. Het moet volledig afgestemd zijn op de noden van de mensen die gebruik gaan maken van de ruimte, zonder rekening te houden met het gebruikelijke. Want elke persoon is anders, elk gezin leeft anders en heeft dus andere noden en wensen.

Bij een commercieel project, tracht ik telkens met de klant hun wensen, businessstrategieën en kernwaarden uit te puren en te vertalen in de in te richten ruimtes.

Een nieuwe ingerichte zaak moet functioneel, rendabel en succesvol worden. Mijn taak bestaat erin om een ontwerp te maken dat hieraan tegemoet komt. Dit finaliseer ik pas wanneer de klant en ikzelf er zeker van zijn dat het goed zit en beide ervan overtuigd zijn dat het conceptontwerp zal werken. Materialen worden nadat het concept op punt staat gekozen. Onder het concept versta ik trouwens niet enkel de inrichting, maar wel het totale geheel, waar het logo, de website, de advertising e.d. een belangrijke rol in spelen. Het gaat er dus om dat we de ruimte niet enkel aangenaam maken, maar alles op één lijn brengen en een nieuwe beleving creëren.

U bent goed gekend, welke zijn uw belangrijkste projecten – of projecten die ‘er uit springen’ tot nog toe?

Enkele grotere maar ook kleine projecten, zowel privé als commercieel. Gekende projecten in Limburg zijn uiteraard Casa Paglia en La Posta in Genk, beide succesvolle zaken, een ontmoetingsplaats in een gezellige atmosfeer met heerlijke traditionele Italiaanse gerechten en kwalitatieve producten. Verder denk ik nog aan schoenzaken Lorenz uit Heusden-Zolder en Stiff Style in Beringen, interieur Opuz in Hasselt, haarden Macquoy in Herk-De-Stad, Equipe Haircare in Sint-Truiden… en nog andere.

U bent gespecialiseerde interieurarchitect die zich vooral toelegt op interieurs inrichten voor winkels, horeca, winkels, kapperszaken en dergelijke. Vanwaar die passie?

Ik vind persoonlijk alles wat ontworpen moet worden voor de mens interessant. We starten steeds met iets anders, dus het werk is zeer variabel. Nieuwe mensen, nieuwe producten, een nieuwe omgeving. Zo is elke ruimte om het even in welke dimensie een uitdaging, of ze nu groot, klein, laag of hoog is.

Bij een winkelproject vind ik het steevast een uitdaging om de ruimte puur en rustig te houden. Producten ten volle tot hun recht te laten komen en het interieur toch niet rusteloos te laten overkomen. Dit door alles te reduceren tot het noodzakelijke. Soms lijkt een ontwerp hierdoor vrij eenvoudig, maar voor mij is het net het doel om rust te creëren, terwijl toch alle producten gepresenteerd kunnen worden. Hiernaast willen we ook nog de ruimtelijkheid behouden en de dieptes accentueren. Het gaat in mijn interieurs om het zoeken naar sereniteit, puurheid en evenwicht.

U heeft ook Casa Paglia opnieuw gerestyled…

Gerestyled en verbouwd. Wij fungeren immers als interieur-architectenkantoor en aannemersbedrijf in de interieurbouw voor het realiseren van onze eigen totaalprojecten.

Onze vakmensen zijn perfect op elkaar afgestemd zodat we het geheel beter kunnen blijven beheersen tijdens de werken en het ontwerp indien nodig direct kunnen bijsturen.

Hier bestond de uitdaging erin om op een relatief beperkte oppervlakte een zaak te ontwerpen waar ontspannen winkelen en gezellig tafelen hand in hand gaan. We leven in een chaotische wereld, dus streef ik ernaar dat mijn interieurs rust uitstralen. Die filosofie trekken we nu ook door in de hernieuwde zaak van La Posta. Met de juiste opstellingen, vormen en materialen proberen we het hectische tot een minimum te herleiden.

Iets anders, eet u graag Italiaans?

‘Absoluut. Ik zou het iedere dag kunnen eten.‘

Dank u voor dit gesprek!

Guido Elias
tekst

Okyo

Kasteletsingel 15/1 // 3580 Beringen

projects@okyo.be

www.okyo.be

Nieuwsbrief
Ontvangen? [mailpoet_form id="1"]

Recente Artikels